De werkgever mag brandstofkosten voor een auto van de zaak aan de werknemer vergoeden. Veel werknemers met een auto van de zaak hebben ook een benzinepas van de werkgever gekregen; lekker makkelijk.
Voor een E-auto geldt in feite exact hetzelfde; stroomkosten mag de werkgever aan de werknemer vergoeden. Ook lekker makkelijk.
De stroomprijzen zijn vorig jaar door het dak gegaan. De overheid heeft een prijsplafond voor elektriciteit aangebracht. Tot 2.900Kwh betaal je een maximum prijs. Het meerdere wordt afgerekend tegen het commerciële tarief dat de energiemaatschappij in rekening brengt.
De werknemer die thuis de auto oplaadt, en de werkgever die de kosten mag/moet vergoeden, staan nu voor de vraag wat de juiste Kwh-prijs is. En om de boel nog gecompliceerder te maken, de werknemer heeft zonnepanelen op het dak liggen. Wat is nu de Kwh prijs?
Integrale kostprijs
De Kennisgroep van de Belastingdienst heeft op 2 mei 2023 medegedeeld dat de werkgever de integrale kostprijs van de elektriciteit mag vergoeden. Het prijsplafond en een evenredig deel van de afschrijving van de zonnepanelen mogen/moeten worden meegenomen bij de bepaling van de hoogte van de vergoeding van de werkgever.
Dat is een theoretisch mooi antwoord, maar niet heel praktisch. Dat wordt rekenen!!
Zakelijke prijs
De Kennisgroep heeft óók gezegd, dat de werknemer als “energieleverancier” een zakelijke transactie met de werkgever kan aangaan. Een dergelijke zakelijke transactie speelt zich af buiten de dienstbetrekking, en kan dus niet als loon worden gezien. De kennisgroep heeft als voorwaarde gesteld, dat de levering onder zakelijke voorwaarden plaatsvindt.
Dat betekent, dat de werknemer een prijs in rekening moet brengen, die een energiemaatschappij in rekening zou brengen. Dit mag geen vaste vergoeding op basis van de gemiddelde Kwh-prijs zijn.
Conclusie
Helaas biedt de visie van de Kennisgroep niet echt een éénduidig en praktisch antwoord. Een zakelijke overeenkomst lijkt het minste rekenwerk op te leveren voor de werkgever en werknemer, maar een energieleveringsovereenkomst aangaan met de werknemer is anderzijds wellicht een brug te ver voor de afdeling HR.
I needed to thank you for this good read!! I absolutely enjoyed every
bit of it. I’ve got you bookmarked to look at new things you post…