Waar ging het over? Iedere werkgever wordt op grond van zijn economische activiteiten door de belastingdienst in een sector ingedeeld. Aan de hand van deze sectorindeling worden (werden) de premies werknemersverzekeringen berekend.
Een uitzendbureau in de horeca was bij oprichting in mei 2017 in sector 52 (uitzendbedrijven) ingedeeld door de Belastingdienst. Het uitzendbureau was van mening dat die indeling onjuist was en zij in sector 33 (horeca) moest worden ingedeeld. Het uitzendbureau heeft gevraagd om herziening van het besluit, heeft vervolgens bezwaar gemaakt tegen de beslissing, maar de Belastingdienst heeft op 28 oktober 2018 het bezwaar afgewezen. Het uitzendbureau heeft het spreekwoordelijke hoofd in de schoot gelegd. (Het indelingsbesluit van de Belastingdienst was op grond van de toen geldende regels (mijns inziens) evident onjuist!)
Op 18 december 2018 doet het Hof Arnhem-Leeuwarden een uitspraak in een vergelijkbare zaak. Het Hof oordeelt dat het uitzendbureau dat uitzendt in een vaksector, met terugwerkende kracht in een vaksector moet worden ingedeeld.
Ons uitzendbureau krijgt weer vertrouwen in een goede afloop en doet op 16 februari 2019 opnieuw een herzieningsverzoek om per 1 mei 2017 alsnog in sector 33 te worden ingedeeld. De Belastingdienst deelt in in sector 33, maar per 1 november 2018! Ons uitzendbureau gaat in beroep, gaat zelfs door tot de Hoge Raad. Maar het baat niet. Ons uitzendbureau wordt per 1 oktober 2018 ingedeeld in sector 33, en dus niet per 1 mei 2017.
Waarom wordt ons uitzendbureau niet met terugwerkende kracht ingedeeld, en het andere uitzendbureau wel? Het Hof en de Hoge Raad stellen vast dat ons uitzendbureau eerder heeft berust in de beslissing op bezwaar. Daardoor kreeg de sectorindeling formele rechtskracht. Een nieuwe aanvraag kan alleen worden toegewezen als er nieuwe feiten zijn of als sprake is van evidente onredelijkheid. Een nieuwe uitspraak is geen nieuw feit en van evidente onredelijkheid was blijkbaar geen sprake.
Met een onjuiste wetstoepassing door de belastingdienst en rammelende wetgeving, zou je toch denken dat de grenzen van de redelijkheid aardig zijn bereikt. Blijkbaar niet!
De moraal van het verhaal? Procederen is altijd een beetje verliezen. Maar soms is het maar beter om stug door te gaan. Ons uitzendbureau had door moeten procederen!